Drie maanden betalingsuitstel - Actuele artikelen over p2p crowdfunding - p2pfinance

passief inkomen vanuit rente
Ga naar de inhoud

Drie maanden betalingsuitstel

p2pfinance
Gepubliceerd door in Slechte leningen ·
Tags: Betalingsuitstelcrisis
Zoals u weet en waarschijnlijk ook al voelt, is er wereldwijd een crisis rondom Corona uitgebroken.
Om de ergste financiële nood bij consumenten te ledigen, is door verschillende overheden al vastgelegd dat consumenten het recht hebben om hun rente en aflossing op leningen en hypotheken enige tijd (in Litouwen drie maanden) op te schuiven. In uitzonderlijke gevallen kan het in Litouwen ook zes maanden worden.
Het kan zelfs zo zijn dat het straks voor iedereen zes maanden wordt, maar dat is nu nog niet ter tafel gekomen.
Het houdt in dat als de leningnemers niet betalen de incasso niet na 30 dagen, maar pas na 90 dagen gaat lopen.
Het is een recht van de lener, geen plicht. Het kan dus best zo zijn dat geldleners gewoon blijven betalen. Het is namelijk geen gift, het is alleen uitstel. Een lening die 3 jaar (36 maanden) zou duren kan dus nu 39 maanden gaan duren. U als geldverstrekker krijgt echter slechts over de eerder afgesproken 36 maanden rente en aflossing. U gaat er dus iets op achteruit omdat u iets langer moet wachten.
Het is dus niet zo dat u drie maanden verlies leidt, het is dat u in feite te maken krijgen met een drie maanden vertraging in de terugbetaling. Dat is jammer, maar pas op zich nog wel in mijn eerdere waarschuwing dat u bij 18% bruto op 10 tot 12% netto moet rekenen. Het wordt nu misschien eerder 10% dan 12%.
Nog altijd een prima resultaat en als deze maatregel de nood kan ledigen voor zo veel consumenten, dan moeten we daar allemaal blij mee zijn. Immers, als ze failliet gaan, zijn we allemaal verder van huis.

Nieuwe leningen: Ook op de nieuwe te verlenen leningen zich dit recht op zit moment. Echter, die nieuwe leningen leveren nét iets meer rente op. In feite is daarmee de vertraging bij nieuwe leningen al in de kost voor de leningnemer verwerkt. U kan dus wel nieuwe leningen blijven verstrekken, maar er zijn dan twee dingen waar ik op wil wijzen:
1. Ga voor kwaliteit, dus A of B leningen
2. Let er op dat u ook wel die hogere rente krijgt, dus bij autotrade even goed kijken naar uw instellingen. Hier een video daarover.

Punt 2 komt ik snel op terug. Het gaat om meer dan alleen de rente.


Terug naar de inhoud