Mijn huidige rendement - Actuele artikelen over p2p crowdfunding - p2pfinance

passief inkomen vanuit rente
Ga naar de inhoud

Mijn huidige rendement

p2pfinance
Gepubliceerd door in Systeem ·
Tags: rendementrente
Mijn portefeuille ziet er, in drie cijfers gegeven, als volgt uit:

Ik heb een kleine 14.000 euro aan leningen uitstaan.
Mijn rendement zonder herbeleggen is 10,43%.
Nu moet u weten, de leningen zijn op basis van annuïteiten opgezet. Ze worden dus al vanaf de eerste maand afgelost. Als u dus vol belegd wilt blijven, dan gaat u die afloste bedragen ook weer terug inzetten in nieuwe leningen alwaar het geld weer rendement gaat opleveren. Die 10,43% is dus te laag voor de hele portefeuille.

Nu is de gemiddelde rente die ik krijg gisteren onder de 18% gekomen. Dat komt omdat ik een zwaai heb gemaakt naar veiliger leningen. Ik zet nu ook veel A leningen uit en dat rond de 10 tot 12%.
Dat brengt het gemiddelde omlaag. Nu zegt dat percentage van de gemiddelde rente overigens niets over mijn daadwerkelijke rendement omdat dit gemiddelde rentepercentage geen rekening houdt met eventuele wanbetalers. Die 17,9% is dus zeker niet wat ik uiteindelijk ga halen. Op dit moment loopt 9,19% van de leningen achter op de betalingen. De meeste daarvan gaan wel goed komen, maar uiteindelijk zal ik ook zeker op een paar leningen een stukje verlies moeten nemen.
Daarnaast heb ik momenteel 44 leningen met een verzekering uitstaan. Die verzekering kost bij C leningen veel geld (rond de 22% van d euit te lenen som) en dat is ook niet meegenomen in de berekening van de 17,9%.

Ik verwacht uit te gaan komen op 13,5% netto rendement. Dat gaat me echter het eerste jaar netto niet lukken omdat de verzekeringen vooraf betaald worden en bij C leningen duurt het een jaar voor je die terugverdiend hebt. Ik sta netto overigens wel op winst. Heb ook altijd bij Neo Finance netto op winst gedaan.
Ik verdiende echter bruto momenteel 753,83 euro terwijl ik netto slechts 194,36 winst heb.
Het verschil is terug te vinden in ruim 300 euro verzekeringskosten en bijna 200 euro genomen verliezen.
Die 300 euro verzekeringskosten komen wel terug. Ik krijg immers of de rente, of als het een wanbetaling is, dan krijg ik letterlijk de betaalde premie terug.
Nu de portefeuille wat verder uit de groeifase komt, die ik de netto inkomsten wel sneller groeien. Zeker omdat ik vrij snel na elkaar 40 verzekerde leningen afnam ging het even hard met de kosten. Ook heb ik wat extra kosten gemaakt om zaken uit te testen. Dat was even mijn diepte investering in hoe het systeem werkt. U plukt daar de vruchten van, want ik heb er over geschreven.


Terug naar de inhoud