Rendementen - Actuele artikelen over p2p crowdfunding - p2pfinance

passief inkomen vanuit rente
Ga naar de inhoud

Rendementen

p2pfinance
Gepubliceerd door in Systeem ·
Tags: rendement
Om u een indruk te geven van de theoretische rendementen die ik nu via crowdfunding platform Neo Finance maak...
Bruto, dus zonder rekening te houden met wanbetalingen, zit ik op 18,47%.
Helaas is het zo dat wanbetalingen bij leningen een fact of life zijn, en ik zal dus zeker gaan 18,47% netto gaan verkrijgen.
Er is echter nog een percentage dat ze in het account voor me berekenen.
Dat is namelijk mijn rendement als ik rente en aflossing niet ga herinvesteren. Dat rendement is op dit moment 11,03%.
Ik ben echter mijn rente en aflossing wél aan het herinvesteren. Ik ga dus normaal gesproken ergens tussen deze twee percentages netto rendement behalen.
Ik verwacht zelf dat het uiteindelijk netto 13,5% gaat worden. Dit op basis van de historische gegevens. Ze bestaan immers al vijf jaar.
Om mijn rendement op peil te houden, heb ik een eigen beleid met betrekking tot wanbetaling. Als ik zo'n lening heb, dan kijk ik namelijk of ik die lening wil aanhouden. Leningen met alleen een auto als onderpand, of zelfs geen enkel onderpand, die probeer ik te verkopen via de Secundaire Markt. Ik begin op 10% korting en uiteindelijk probeer ik dat op hooguit 30% korting, maar één keer moest ik helaas tot 40% gaan.
Wanbetaling op leningen die wel onderpand hebben, die hou ik aan. Mijn ervaring is dat die voor de 120 dagen voorbij zijn toch afgelost worden. Ik heb momenteel geen enkele lening staan die meer dan 120 dagen te laat is.
Dit maakt mij wel duidelijk dat een onderpand in de vorm van flat of huis heel erg belangrijk is. Ook is mijn ervaring dat mensen met kinderen betere betalers zijn. Die hebben immers wat te verliezen en doen echt hun best om de lening netjes af te betalen.
De rente op leningen zonder onderpand is heel veel hoger... Dat moet ons als geldverstrekkers over de streep trekken om alsnog geld uit te lenen. De vraag is, durft u dat, wetende dat misschien wel 20% van de leners de lening niet gaat aflossen. (Dat hoeft geen total loss te zijn, maar je kan wel tot 50% van je investering in die lening verliezen)
Dat opgelopen verlies moet je dan goedmaken met de wel goed lopende leningen. Vandaar het enorme verschil tussen bruto en netto rendement.
Ik begon in oktober 2019 heel risicovol, maar merk nu dat ik gaandeweg toch minder risico wil nemen. Een degelijk rendement met netjes iedere maand rente en aflossing voelt nu eenmaal ook veel prettiger.
Toch doe ik het af en toe wel, de hoog risico leningen oppakken, maar dan alleen met verzekering. Ik weet dan in ieder geval zeker dat ik mijn investering terug ga krijgen. Het maximale rendement gaat echter wel terug naar 13,5%... En dat alleen op de leningen die dan alsnog netjes aflossen. Iedere lening die dat niet doet, gaat ten koste van het gemiddelde. Ik moet dat opvangen met onverzekerde leningen die rond de 16-19% rendement opleveren. Daar heb ik er heel veel van en gelukkig gaat dat zelden mis.


Terug naar de inhoud