Rente in Litouwen - Actuele artikelen over p2p crowdfunding - p2pfinance

Een degelijk
en veilig
rendement
een degelijk en veilig rendement
Een degelijk
en veilig
rendement
Ga naar de inhoud

Rente in Litouwen

p2pfinance
Gepubliceerd door in Overig ·
Tags: renteleningenpercentage
Vanuit de Neo Finance opzet weten we dat er in Litouwen een hoge rente geldt. Dat is echter betrekkelijk. Vorige week werd er een lening uitgezet tegen 5% rente.
Moet je voor een consumentenlening eens in Nederland proberen!
In Litouwen is er veel meer sprake van een vrije markt. Ben jij iemand die altijd keurig schulden afbetaalde en heb je verder geen punten waarop je als eventuele potentiële wanbetaler gezien kan worden, dan is er een lagere rente mogelijk dan hier.
Maar... Heb je geen onderpand, heb je vaker achterstanden bij schulden gehad etc., dan geldt in Litouwen voor jou een veel hogere rente dan hier in Nederland wettelijk mogelijk is.
In Nederland krijg je simpelweg dan legaal geen lening. In Litouwen lukt het je nog wel om legaal een lening te krijgen, maar je kan dan wel aanlopen tegen een 20+% rentepercentage.
Daar heb je het dan wel zelf naar gemaakt.

Is het uitlenen aan iemand die zo veel rente moet betalen interessant?
- Dat is vooraf gezien natuurlijk een flinke gok. Als zo'n lener keurig gaat betalen, dan heb je als geldverstrekker een prachtig rendement. Als echter de afbetaling uitblijft, dan was dat theoretische rendement prachtig, maar je kan er naar fluiten en mogelijk ben je ook nog eens je geld kwijt.
Dát is het risico dat je neemt om een extreem hoge rentevergoeding te krijgen.
Je geeft mensen je geld, maar zijn ze daarmee ook te vertrouwen?
De realiteit is dat vooral C leningen (de leningen met het hoogste risico) het vaakst mis lopen. Voor de Corona crisis leverden ze wel netto (dus ook met wanbetalers in ogenschouw genomen) het meeste op.
Het rendement van B leningen was fractioneel lager, maar het percentage slechte leningen was ook veel lager. Mijn voorkeur heeft dus het verstrekken van B leningen. Ze kennen een lagere rentevergoeding, maar het gaat veel minder vaak mis.
C leningen zet ik ondertussen vrijwel alleen uit met een verzekering er aan gekoppeld. Zou de persoon in kwestie niet langer betalen, dan keert de verzekering uit.
Dat kost dan wel bijna 50% van het rendement aan premie... Daarom verstrek ik veel liever B leningen.


Terug naar de inhoud