Is Litouwen te vertrouwen? - Actuele artikelen over p2p crowdfunding - p2pfinance

passief inkomen vanuit rente
Ga naar de inhoud

Is Litouwen te vertrouwen?

p2pfinance
Gepubliceerd door in Ethiek ·
Tags: litouwenecbnavoeuropa
Voor veel (oudere) consumenten is Litouwen nog altijd deel van Rusland. Een totaal achterhaald beeld, want het land is sinds 1990 niet meer bezet door Rusland. De helft van de huidige bevolking heeft die Russische bezetting zelfs helemaal niet meegemaakt.
Litouwers dus Russen noemen, is als Nederlanders gewoon Duitsers noemen omdat ons land in de Tweede Wereldoorlog door Duitsland bezet was.
Je kan dat naar de Litouwers toe écht niet maken.
In het nu democratische geregeerde land wonen nu 2,8 miljoen mensen, waarvan er 162.400 (5,8%) daadwerkelijk de Russische nationaliteit nog hebben. Dat zijn de Russen die zijn gebleven nadat het land in 1990 weer haar onafhankelijkheid en vrijheid verkreeg.
Er is in Litouwen amper een probleem met die achtergebleven Russen. Hun aantal is er een veel kleiner probleem dan in Estland en Letland. In die landen is de hoeveelheid Russen en hun invloed in het land politiek gezien veel groter.
Ook leven er 185.000 Polen in Litouwen. De Polen wonen vooral in het Zuid Oosten van het land, in en nabij de hoofdstad Vilnius.
De economie van Litouwen is tussen 2000 en 2011 verdubbeld. Ook na 2011 is de economie flink blijven groeien. Hoewel de lonen vanuit ons bezien er nog laag zijn, is het wel snel groeiende. De welvaart neemt er toe. De Corona crisis had amper invloed op de lokale economie.
Litouwen is in feite al een welvarend land dat veel sneller dan veel andere Europese landen heeft ingezet op technologie. Dat dus veel online initiatieven vanuit Litouwen komen, is geen verrassing. Neo Finance, maar ook Vinted en FastInvest komen uit Litouwen.
Sinds 1 januari 2015 heeft Litouwen de euro als munt. Het land maakt ook deel uit van de EU en haar centrale bank staat onder toezicht van de ECB.
Het is dus 'gewoon' een Europees land, zoals België en Nederland. Het heeft daarbij een betere staat van de boekhouding dan Nederland en België. Het land heeft namelijk geen enkele moeite zich aan de minimale eisen van de EU te houden. Dat in tegenstelling tot België die er totaal niet aan voldoet.
Litouwen maakt ook deel uit van de NAVO.
De mensen en het land hebben een veel lager schuldenniveau als een land als Nederland. Met de toename van de welvaart is de wens om schulden aan te gaan ook aan het toenemen.

De conclusie is, JA, Litouwen is een te vertrouwen land dat met recht tot Europa en de EU familie is toegetreden.


Terug naar de inhoud