Veranderingen bij Neo Finance in tekst - Actuele artikelen over p2p crowdfunding - p2pfinance

Een degelijk
en veilig
rendement
een degelijk en veilig rendement
Een degelijk
en veilig
rendement
Ga naar de inhoud

Veranderingen bij Neo Finance in tekst

p2pfinance
Gepubliceerd door in Systeem ·
Tags: Veranderingensysteemleningen
eo Finance heeft enkele veranderingen doorgevoerd op haar systeem. Veranderingen die voor sommige investeerders vooralsnog forse gevolgen hebben.
Waar gaat het om?
De eerste verandering is dat Neo Finance een deal heeft gemaakt met een grote institutionele investeerder waarbij ze leningen die ze zelf heeft opgepakt om leningen sneller af te kunnen ronden in één transactie aan nordIX AG verkocht heeft. Neo Finance heeft daar 900.000 euro cash door verkregen en gebruikt dat geld om enkele obligaties af te lossen.

Maar, Neo Finance heeft nu ook de deal gesloten dat het voor nordIX AG 50% van bepaalde leningen zal opkopen. Neo Finance doet dat zelf en die leningen worden nog dezelfde dag doorverkocht aan nordIX AG uit Hamburg.
Waarom koopt nordIX AG die leningen zelf niet rechtstreeks? Dat mag zo niet. Het moet via Neo Finance lopen.
nordIX AG is vooral geïnteresseerd in A en B leningen met looptijden tot 72 maanden. Daar kunnen we dus als particuliere beleggers rekening mee houden. Tevens is het zo dat ze vooralsnog hooguit 400.000 euro per maand gaan investeren, tot een totaal bedrag van 3 miljoen. Onbekend is nog of ze er daarna mee door gaan.
Het kan zijn dat Neo Finance ook met andere institutionele partijen in zee gaat. Echter zal nooit meer dan 50% van de lening via een institutionele partij lopen.

De vraag is dan WAAROM? Waarom geef je deze partijen zo'n enorme toegang tot je markt?
De reden is goed uitgelegd. Het feit is dat mensen die een lening willen hebben snel geholpen moeten worden. Neo Finance is simpelweg met alleen particuliere investeerders niet snel genoeg. Er zijn nog altijd te weinig particuliere beleggers om alle leningen binnen een paar uur, of liefst nog veel sneller te vullen. In feite is de beste situatie dat alle leningen direct via de autotrade worden gevuld. De klant is dan in enkele minuten aan een lening geholpen. Die situatie was nog altijd niet in zicht en het bedrijf verloor leningen door de vertraging.
Door nu ook institutionele partijen in te zetten, kunnen veel leningen wel volledig geautomatiseerd binnen enkele minuten gevuld worden. Dat is dus uiteindelijk OOK in ons belang.
Van de totale leenmarkt in Litouwen (dus alle particuliere leningen van A tot E) heeft Neo Finance nu nog slechts 2,64% in handen. Het bedrijf wil groeien naar 10% van die totale markt. Let wel, er zijn ook deelmarkten in de leenmarkt en in sommige deelmarkten is Neo Finance al wel een tot wel 50% aanbieder. In de markt van D en E leningen is Neo Finance totaal niet actief.

Gaat Neo Finance ook buiten Litouwen werken? Ja. Daar wordt al onderzoek naar gedaan maar verwacht niet voor 2023 dat er daadwerkelijk een markt wordt geopend. Potentiële landen zijn Letland, Finland, Roemenië, Nederland, Frankrijk en Spanje.
Dit omdat in die landen de wetgeving zo is opgezet dat het mogelijk is. Het gaat hier dan vooral om raad te plegen gegevens over de financiële staat van een lener.

Ondertussen groeit Neo Finance nog altijd, maar mede door de toevoeging van de eerste institutionele belegger is ook de particuliere investeerders nu steeds duidelijker aan het worden dat er concurrentie is op de markt binnen Neo Finance. Je moet goed bedenken in welke leningen je wilt participeren en met welk bedrag per lening. Neo Finance geeft echter wel iedereen een eerlijke kans. Als je aan bod gekomen bent, dan sluit je weer achter aan in het carrousel. Het is dus niet zo dat bepaalde investeerders voorrang krijgen. De enige met voorrang is de institutionele belegger en alleen bij het ingaan van de lening. De status van die partij is bij aflossing gelijk aan die van de particuliere investeerders.

nordIX AG gaat geen bod doen op de Neo Finance aandelen. Daar was Evaldas helder over.

Neo Finance gaat overigens ook over op financiële verslaglegging per kwartaal. Dat was halfjaarlijks. De aandeelhouders krijgen aan het einde van de maand volgende op het kwartaal het financiële verslag.
Ik ben ondertussen ook aandeelhouder van Neo Finance geworden, dus ik krijg dat verslag ook, maar ik ga er vanuit dat het openbaar zal zijn en dat iedereen het zal kunnen inzien.
Dan nog even over aandeelhouders... Die willen een zo efficiënt mogelijk bedrijf. Doort deze opzet gaat niet alleen de snelheid van Neo Finance fors omhoog, maar de leningen kunnen ook met minder kosten verstrekt worden. Dát vinden aandeelhouders dan weer leuk...


Terug naar de inhoud